Lawine wordt Nederlandse studenten fataal

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zeker twee en waarschijnlijk drie Nederlandse studenten zijn om het leven gekomen door een lawine in de Franse Alpen. Ze waren buiten de officiële piste aan het snowboarden toen ze gisteren werden bedolven onder de sneeuw. De lichamen van twee slachtoffers zijn inmiddels gevonden. De zoektocht naar het derde slachtoffer is vandaag gestopt, reddingswerkers gaan donderdag weer verder, meldde de Franse politie. Gisterenavond om 19.00 uur kreeg de politie uur de melding over de drie vermiste Nederlandse wintersporters. Door het slechte weer kon de eerste helikopter pas om 21.00 uur vertrekken. Vanuit de lucht zijn toen sporen ontdekt, de heli landde en het levenloze lichaam van de 22-jarige student werd geborgen. Niet ver van die plek werd een tweede stoffelijk overschot gevonden. Dat moet nog officieel worden geïdentificeerd.

De drie snowboarders van 22, 21 en 25 jaar maakten deel uit van een groep Nijmeegse studenten die sinds zondag bij Valfréjus op wintersport waren. De rest van de groep is begonnen aan de busreis terug naar huis. Ze worden morgen in Nijmegen verwacht. Slachtofferhulp is ingeschakeld om de jongeren te begeleiden. Alle studenten zijn lid van de Nijmeegse Studentenvereniging De Navigators. In Nijmegen zochten aangeslagen medestudenten steun bij elkaar in de villa waar de vereniging is gehuisvest. De Navigators hebben tweehonderd leden van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Radboud Universiteit.

In de Franse Alpen hebben zich de afgelopen dagen veel lawines voorgedaan. Er waaide een föhn door onder meer Frankrijk, Italië en Zwitserland, waardoor volgens experts de kans op lawines alleen maar groter is geworden. Op de dag van het fatale ongeluk gold een lawinewaarschuwing van niveau vier op een schaal van vijf.

Bron: Belga