Homans informeert zich over incident Franstalig taalgebruik tijdens gemeenteraad Linkebeek

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) informeert zich over het incident met het gebruik van het Frans tijdens de laatste gemeenteraad van de faciliteitengemeente Linkebeek. "In functie van die informatie zullen we bekijken hoe we hiermee in de benoemingsprocedure van dhr. Ghequiere omgaan", klinkt het op het kabinet-Homans. Verdere stappen, zoals het sturen van een regeringscommissaris of een tuchtprocedure, zet de N-VA-minister voorlopig niet. Eerder deze week legde de Vlaamse oppositiefractie Prolink in Linkebeek klacht neer bij de Vlaams-Brabantse gouverneur omdat verschillende Franstalige raadsleden tijdens de laatste gemeenteraad in het Frans waren tussengekomen. De betrokken raadsleden zouden daarbij niet op de vingers zijn getikt door Yves Ghequiere, de man die in januari is voorgedragen als nieuwe burgemeester van de faciliteitengemeente ter vervanging van Damien Thiéry.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans volgt de zaak op. "Wij vragen de beslissingen die genomen zijn op de betreffende gemeenteraad op en verzamelen de nodige info over hetgeen er gebeurd is", klinkt het. "In functie van de informatie die hieruit blijkt, zullen we bekijken hoe we hiermee in de benoemingsprocedure van dhr. Ghequiere omgaan", luidt het.

Voor die benoemingsprocedure zelf is het nog wachten op het advies van de gouverneur. Voorlopig neemt minister Homans ook geen verdere stappen, zoals het sturen van een regeringscommissaris of het opstarten van een tuchtprocedure. Die stappen zijn "nu nog niet aan de orde", klinkt het.

bron: Belga