VS-minister Carson vergelijkt slaven met immigranten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ben Carson, de Amerikaanse minister van Huisvesting, heeft gisteren voor ophef gezorgd met de uitspraak dat slaven immigranten waren die ook een Amerikaanse "droom" hadden. Burgerrechtenorganisaties stonden meteen op hun achterste poten. Carson, zelf een zwarte, sprak voor personeel van zijn ministerie. "Dat is Amerika: een land van dromen en kansen", sprak de minister op de dag dat de regering-Trump een nieuw migratiedecreet goedkeurde. "Er waren andere immigranten die naar hier kwamen aan boord van slavenschepen. Ze werkten zelfs langer en harder en dat voor minder. Maar ook zij hadden de droom dat op een dag hun nazaten de rijkdom en de welvaart van deze grond zouden kunnen vinden."

"Immigranten???", vroeg de NAACP, de grote organisatie voor de verdediging van de rechten van zwarten, zich meteen af op Twitter. Het Anne Frank Center USA noemde de uitspraken "tragisch, shockerend en onaanvaardbaar". "Nee, meneer Carson, de slaven zijn niet geïmmigreerd naar Amerika. Ze werden gewelddadig naar hier gebracht, tegen hun wil, en ze leefden hier zonder vrijheid", luidde het.

Voor Carson, een voormalig chirurg die vorig jaar ook een gooi deed naar de Republikeinse presidentskandidatuur, is het niet de eerste keer dat hij uitpakt met een omstreden uitspraak. In 2013 noemde hij Obamacare, de hervorming van de Amerikaanse ziekteverzekering, "het slechtste wat dit land is overkomen sinds de slavernij."

Bron: Belga