Muziekverkoop in België stijgt met 7 procent dankzij streaming

door
Belga
Leestijd 2 min.

De muziekverkoop in België is het afgelopen jaar met 6,9 procent gestegen. Die groei is zo goed als volledig op het conto te schrijven van de groei in betaalde muziekstreaming, dat zijn marktaandeel ziet stijgen met 64 procent. De cd blijft wel nog steeds de populairste muziekdrager in ons land. De cijfers werden vandaag voorgesteld door sectorvereniging BEA Music en marktonderzoeksbureau GfK. In 2015 kon de Belgische muziekmarkt met een omzet van 110 miljoen euro voor het eerst in 15 jaar een groei optekenen, gevoed door de toegenomen populariteit van streamingdiensten zoals Spotify, Deezer en Apple Music. Die trend zet zich voort in 2016, met een stijging naar 117,9 miljoen euro.

Het fysieke muzieksegment (cd, vinyl, dvd) blijft dan wel dalen, het is nog steeds goed voor een marktaandeel van bijna 54 procent (63,2 miljoen euro). Het marktaandeel van het online muzieksegment bedraagt ondertussen meer dan 46 procent, ten opzichte van 37 procent in 2015.

Vorig jaar werden in België bijna 3 miljard songs gestreamd. Betaalde streamingabonnementen zijn goed voor een omzetstijging van 24 miljoen euro in 2015 naar 39,46 miljoen euro in 2016 (+64 procent). Daarmee nemen de streamingabonnementen een marktaandeel in van 33 procent en dat terwijl de omzet uit downloads verder blijft dalen, tot 13 procent procent. "De piek van betalende muziekstreaming is zeker nog niet bereikt en vergeleken met andere landen zoals buurland Nederland of Zweden is er in België nog veel groeipotentieel", zegt Olivier Maeterlinck namens BEA Music.

Ondanks de dalende verkoop blijft de cd met een marktaandeel van meer dan 47 procent wel nog het belangrijkste muziekformaat in België. De Belgische consument kocht in 2016 bijna 4 miljoen muziekalbums in cd-formaat, in 2015 waren dat er nog 4,4 miljoen. Naast de betalende streamingdiensten is de verkoop van vinyl het enige segment in stijgende lijn, al voor een negende jaar op rij: het aantal verkochte albums in vinylformaat steeg met 35,9 procent naar bijna 270.000 exemplaren. Met een omzet van bijna 6 miljoen euro vertegenwoordigt de verkoop van vinyl in 2016 een marktaandeel van 5 procent.

bron: Belga