Meer dan 30 personen opgepakt voor wapentrafiek in milieu van motorrijders

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het gerecht heeft 34 personen opgepakt na 61 huiszoekingen in heel het land in kringen van criminele bendes motorrijders van "No Surrender". De actie ging uit van de Federale Gerechtelijke Politie Bergen-Doornik en andere regio's. De operatie werd gecoördineerd door het federaal parket, en werd uitgevoerd in samenwerking met de FGP's van Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen, Limburg, Charleroi, Nijvel en de centrale directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit. Er was ook steun van honden, uit de lucht en van de speciale eenheden van de federale politie. Voor de interventies werden zowat 450 politiemensen gemobiliseerd.

De huiszoekingen werden bevolen in het kader van een onderzoek dat wordt gevoerd door een onderzoeksrechter in Doornik, voor een trafiek van wapens die gelinkt is aan criminaliteit opgezet door misdaadbendes van motorrijders van "No Surrender".

De eerste resultaten van de operatie spreken van 34 gearresteerde peronen en de inbeslagname van 35 vuurwapens van uiteenlopende aard: een machinepistool Skorpio met geluidsdemper, vier pistolen 6.35 met geluidsdemper, een revolver P38, een geweer met afgezaagde loop, meerdere langloopwapens waaronder een aantal oorlogswapens en diverse niet-aangegeven jachtwapens. De politie legde ook de hand op munitie van divers kaliber, een granaat, een kogelwerende vest en een geldsom van circa 5.000 euro.

Er werden procedures opgestart voor inbreuken tijdens 17 huiszoekingen inzake heling, verboden wapenbezit en drugs (o.a. cocaïne, speed) en plantagemateriaal.

In Frankrijk werden dinsdag ook vier huiszoekingen gehouden, op rogatoire commissie van de Belgische onderzoeksrechter. Die hadden plaats in Nantes, Evry en Le Havre en gebeurden met de steun van de Gendarmerie en de Franse Nationale Politie. Twee personen werden voorgeleid. Die huiszoekingen leidden tot de inbeslagname van vier langloopwapens, waarbij een geweer met geluidsdemper.

Het dossier dat oorspronkelijk meerdere leden van het chapter Henegouwen van motorclub "No Surrender" op het oog had, slaat ook op feiten als poging moord, gebruik van vuurwapens tegen huisgevels van leden van rivaliserende bendes en drugstrafiek.

Op 3 en 4 december 2016 werd een eerste interventie gehouden in Henegouwen, wat toen leidde tot de inbeslagname van wapens en aanhoudingsmandaten voor acht leden of naasten van het chapter "No Surrender" Henegouwen of Parijs. De acht verdachten blijven in de cel, zo besliste de raadkamer van Doornik.

bron: Belga