Maasmechelen en Stein gaan brug bouwen om beide Limburgen te verbinden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het gemeentebestuur van Stein in Nederlands Limburg onderzoekt sinds eind 2016, in samenwerking met het gemeentebestuur van Maasmechelen, de haalbaarheid van een voetgangers- en fietsersbrug tussen Belgisch en Nederlands Limburg. Ter bevestiging van deze samenwerking hebben beide gemeentebesturen maandag een intentieverklaring ondertekend. Dat blijkt uit een persbericht van de gemeente Maasmechelen. De beoogde brug tussen Stein en Maasmechelen biedt een oversteek, maar de uitstraling en functie gaan verder dan alleen dat. Verbinding is het sleutelwoord. "De brug zal enerzijds een mobiliteitsbelang hebben, maar anderzijds ook een recreatief belang", zegt burgemeester Raf Terwingen (CD&V). "We zouden er ook een trekpleister van willen maken, door er architecturaal iets leuk van te maken. En ten laatste heeft de brug ook een symbolisch belang, door de Limburgen aan elkaar te koppelen in tijden van Europese vraagstelling en de opkomst van het nationalisme."

De aanwezigheid van de Maasvallei tussen beide Limburgen is volgens de burgemeester in de praktijk vaak een barrière gebleken. "Het is een rem op makkelijk en veilig verkeer, een grens voor toeristen en vooral voor inwoners van de aangrenzende kernen van de Maas die aan de overzijde willen winkelen, recreëren of studeren", aldus Terwingen. De brug moet een aansluiting vormen op de grote routes in beide provincies zoals het Kolenspoor in Belgisch Limburg en de Leisure Lane in Nederlands Limburg.

Wanneer de brug er precies komt, is afhankelijk van wanneer het geschikte budget verkrijgbaar is voor de werkzaamheden.

De gemeente Stein heeft voor de realisatie van brug 1 miljoen euro gereserveerd. Maasmechelen verankerde in dit prille stadium nog geen concrete financiële middelen. "We dachten eerst de brug niet te kunnen realiseren, in het kader van budgettaire schaarste in onze gemeente", aldus Terwingen. "Maar we hebben besloten ons geld elders proberen te vinden. Ons uitgangspunt is een cofinanciering met Toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen."

bron: Belga