Kinderrechtencommissaris zoekt maandcommissarissen voor toezicht in jeugdinstellingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen gaat op zoek naar 'maandcommissarissen' die hem helpen bij het toezicht houden op de jeugdinstellingen in Vlaanderen. Het gaat om twaalf vrijwilligers die elke maand een bezoek zullen brengen aan een gesloten of besloten jeugdinstelling en moeten controleren of de rechten van de jongeren in de instellingen gerespecteerd worden. De opdracht van het Kinderrechtencommissariaat is recent uitgebreid met toezicht op de gesloten en besloten jeugdinstellingen in Vlaanderen. Er komt daarbij een commissie van toezicht, met de Kinderrechtencommissaris als voorzitter, die moet toezien op hoe jongeren behandeld worden binnen de muren van de instellingen.

Voor die commissie is Kinderrechtencommissaris nu op zoek naar 12 vrijwilligers of 'maandcommissarissen' die bereid zijn elke maand een bezoek te brengen aan dezelfde aan hen toegewezen jeugdinstelling. Bedoeling is dat die maandcommissarissen onaangekondigd op bezoek gaan en in de instellingen met jongeren gaat praten. Na elk bezoek maakt de maandcommissaris dan een verslag. Die verslagen worden dan gebundeld binnen de commissie van toezicht en zullen als basis dienen voor het jaarrapport aan het Vlaams Parlement.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 6 april kandidaat stellen. Een eerste samenkomst van de maandcommissarissen is voorzien in juni. Er zijn wel enkele voorwaarden gekoppeld aan de kandidaten. Zo moet men meerderjarig zijn, mag men zelf niet werken in een jeugdhulpvoorziening. Ook personen met een politiek mandaat of (parket)magistraten zijn uitgesloten.

bron: Belga