Demir: "Keytsman buigt zich beter over discriminatie dan over opsplitsing Unia"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Els Keytsman, directeur van gelijkekansencentrum Unia, houdt zich beter bezig met discriminatie dan met een mogelijke opsplitsing van het centrum. Dat zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir. Keytsman noemde de opsplitsing van Unia vandaag in De Standaard 'een luchtkasteel'. Het is geen geheim dat N-VA afwil van het interfederaal gelijkekansencentrum en een eigen, Vlaamse, Unia wil. Maar daar is geen enkel goed argument voor te vinden, stelt directeur Keytsman. "Een regionalisering en de facto opsplitsing in drie of vier gelijkekansencentra zou niet alleen de kostprijs fors verhogen, maar ook leiden tot kafkaiaanse toestanden", zegt ze.

"Dit lijkt me eerder een politieke mening dan een mening van een directeur", reageert Demir. "Een Vlaamse Unia hoeft helemaal niet duurder te zijn, als het centrum daardoor efficiënter werkt." De staatssecretaris wijst erop dat dat 80 procent van de klachten uit Wallonië komt. De praktische problemen die Keytsman aanhaalt, zullen worden aangepakt in de visienota waar N-VA aan werkt, belooft Demir.

Morgen wordt in het Vlaams parlement een actualiteitsdebat gevoerd over de werking van Unia en de aanpak van bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans. "Ik hoop dat het een fatsoenlijk debat wordt, waarin niet opnieuw op de vrouw wordt gespeeld", blikt Demir vooruit. "Ik heb de afgelopen week immers vooral hysterie gezien van links. Dat merken we nu opnieuw in de reacties op het interview met Onderwijsminister Hilde Crevits."

De staatssecretaris heeft Els Keytsman overigens nog niet uitgenodigd voor een gesprek. "Dat zal ik wel doen als de rust is teruggekeerd, anders kan je toch geen rationele discussie voeren. Ik wil geen beleid voeren op basis van emoties, we hebben in het verleden vaak genoeg gezien waar dat toe leidt", besluit ze.

bron: Belga