Boonen viert rentree in de Tirreno

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Italiaanse Lido di Camaiore start woensdag de 52ste editie van de Tirreno-Adriatico, over een parcours dat nagenoeg gelijk is aan dat van vorig jaar toen Greg Van Avermaet (BMC) de eindzege pakte. Toegegeven, Van Avermaet kende geluk toen de koninginnenrit werd geschrapt vorig jaar wegens sneeuw, al graaide hij wel onderweg mooi een ritzege mee en stond hij zijn mannetje in de afsluitende tijdrit. Gevolg, intussen staat de WorldTour-koers wel mooi op zijn palmares. Favorieten voor de eindzege zijn Nairo Quintana, winnaar van 2015, en Vincenzo Nibali, die zich tot eindwinnaar kroonde in 2012 en 2013. Outsiders zijn Fabio Aru, Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Geraint Thomas, die niet deelneemt aan Parijs-Nice, een koers die hij nochtans vorig jaar op zijn palmares bracht.

Tirenno-Adriatico kan uitpakken met een sterk deelnemersveld met ook nog wereldkampioen Peter Sagan en titelverdediger en olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Van Belgische zijde wordt het ook nog uitkijken naar het wederoptreden van Tom Boonen na zijn val in de Omloop Het Nieuwsblad en zijn ziekte waardoor hij Kuurne-Brussel-Kuurne liet schieten, en de prestaties van Tim Wellens, zaterdag nog derde in de Strade Bianche, Jan Bakelants, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot en Sep Vanmarcke.

Net als vorig jaar starten de renners deze rittenkoers met een ploegentijdrit van bijna 23 kilometer in en rond Lido di Camaiore. De tweede rit is de langste van deze editie met 228 kilometer. Het is een grotendeels vlakke rit met op het einde een stevige slotklim met pieken tot 18 procent. Dag drie en zes bieden kansen aan de sprinters zoals Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Mark Cavendish en Elia Viviani. Op dag vier volgt een bergrit met finish op de Monte Terminillo, 16 kilometer klimwerk, gemiddeld aan 7,3 procent, maximaal 12 procent. Dat is de koninginnenrit en de belangrijkste etappe voor het klassement. Daarna volgt een heuvelrit die eindigt op een korte, steile klim met een maximumpercentage van 22 procent. De zesde en tevens voorlaatste rit is voor sprinters, eindigen doen we met een individuele tijdrit van tien kilometer op een vlak parcours.

bron: Belga