Dagen Zonder Vlees: Metro test de gebakken tempé van Pascale Naessens

Samen met 110.841 tijdelijke vegetariërs doet Metro mee aan Dagen Zonder Vlees. Om inspiratie op te doen vroegen we zeven bekende koks om hun beste vegetarische recept met ons te delen. Dat gerecht hebben we met onze redactie bereid en uiteraard geproefd. Hieronder het resultaat van die bevindingen. Gezondheidsgoeroe Pascale Naessens bijt de spits of met haar gebakken tempé met groenten. 

Als enthousiaste amateurkok waag ik me graag aan een experimentje in de keuken. Toch heb ik de Indonesische vleesvervanger tempé nog nooit eerder zelf klaargemaakt. Ik ben benieuwd.

“De frituur is om de hoek”, zo reageert mijn vriend al lachend wanneer ik hem vertel dat ik van plan ben om voor het eerst tempé klaar te maken. En ook ik moet toegeven dat de natuurlijke tempé er ongebakken ietwat onsmakelijk uitziet: qua vorm en kleur doet het een beetje denken aan onrijpe maïs. Daardoor lijkt het in eerste instantie moeilijk te geloven dat deze witte substantie zal transformeren tot de smakelijke bruingebakken rondjes vanop de foto.

Gelukkig is het recept snel en eenvoudig. De groentjes zijn in één-twee-drie klaar, al moet ik toegeven dat ik de sugarsnaps vervangen heb door de snijbonen die al sinds vorige week in mijn frigo kamperen. Omdat het recept niet specifiek is over de gebruikte kruiden, houd ik het op peper, zout en verse peterselie.

De grootste uitdaging is uiteraard de tempé. Omdat ik niet goed weet wat te verwachten, proef ik regelmatig kleine stukjes. Zo kom ik erachter dat de tempé heel wat van de olijfolie absorbeert en ook behoorlijk wat van de smaak ervan opneemt. Wees dus zuinig met de olie. Echt bruin worden mijn schijfjes echter niet, totdat ik er de sojasaus en de sesamzaadjes aan toevoeg. Al snel krijgen de schijfjes in mijn pan een mooi bruin kleurtje. En ook qua smaak weten ze te overtuigen. “Heerlijk, absoluut voor herhaling vatbaar”, reageert de eerst zo sceptische tafelgenoot.

Mare Hotterbeekx

Recept

  • 1 pakje tempé natuur
  • 2 wortelen
  • 100 g sugarsnaps
  • 2 rode uien
  • 6 lente-uitjes
  • sojasaus
  • Voor de afwerking:
  •  Verse kruiden
  • Sesamzaadjes

Stap 1
Breng water met wat zout, peper en een flinke scheut olijfolie aan de kook. Maak intussen de groenten schoon. Snijd de wortelen in fijne schijfjes, de uien in kwarten, vijf lente-uitjes in stukken van 10 centimeter en versnipper één lente-uitje (voor de afwerking).

Stap 2
Kook eerst de wortelen 1 minuut, voeg dan de ui en de sugarsnaps toe. Doe nog 1 minuut later de lente-uitjes erbij. Laat in totaal 3 à 5 minuten (niet langer) koken, zodat de groenten nog beetgaar zijn.

Stap 3
Snijd de tempé in schijfjes en bak ze in kokosolie (of olijfolie) tot ze bruin zijn. Keer ze om. Als beide kanten bruin zijn, giet er dan flink wat sojasaus bij. Haal de pan van het vuur.

Stap 4
Schik de groenten op de borden en leg de tempé daarbovenop. Werk af met versnipperde lente-ui, kruiden en sesamzaadjes. Serveer met sojasaus.