Vlaming gebruikt steeds meer de auto om zich te verplaatsen

Om te gaan werken, om te winkelen, om naar de sportclub te gaan: we pakken er meer dan ooit de auto voor. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaamse departement Mobiliteit naar hoe we ons verplaatsen.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Meer dan de helft van al onze verplaatsingen doen we nu als bestuurder van onze auto, dat is zes procent meer dan tien jaar geleden. Alle andere manieren om je te verplaatsen, verliezen terrein: we fietsen iets minder, we gaan minder te voet en minder met de bus, de trein blijft stabiel, schrijven de Mediahuiskranten.

Verplaatsingen van meer dan 600 meter doen we in hoofdzaak met de auto. "Iedereen klaagt over de file, maar we zijn het zélf, die file", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "We doen het onszelf aan. We kopen meer auto's en gebruiken hem meer."

Weyts denkt daarom dat een kilometerheffing kan helpen om auto's van de weg te halen. De minister laat een onderzoeksbureau uitzoeken welke vorm het best zou werken en ook het makkelijkst aanvaard zou worden. "We moeten de bevolking overtuigen van het nut van zo'n heffing", zegt hij. "Want voor sommigen zijn de files nu blijkbaar nog niet lang genoeg."