Universiteit ontwikkelt plantaardige biefstuk

Biefstuk
Foto Pixabay

De Wageningen Universiteit werkt aan een onderzoek dat de industriële productie van plantaardige biefstuk mogelijk maakt. De samenwerking ‘Plant Meat Matters’ wil zo de weg vrijmaken voor een nieuwe generatie vleesvervangende producten. 

Binnen vier jaar zou er een duurzaam en plantaardig alternatief moeten zijn voor verschillende soorten vlees, waaronder biefstuk. Het project is het eerste initiatief wereldwijd dat onderzoek doet naar zowel voorkomen, textuur en smaak als naar duurzaamheidsvoordelen van plantaardige alternatieven voor vlees, zo meldt Hoogenlaag.

De publiek-private samenwerking Plant Meat Matters mikt voornamelijk op eiwitten uit soja en tarwe, die beide vaak gebruikt worden in vleesalternatieven. Ook worden allerlei andere eiwitbronnen onderzocht, zoals erwten, raapzaad en maïs.

Behoud van de wereld

De productie van vlees kost in verhouding tot planten veel water, land en energie en zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Plantaardige vleesvervangers bieden daarom een duurzaam alternatief dat de voedselzekerheid en de leefbaarheid zou moeten waarborgen.