Vroegere Haïtiaanse president Préval krijgt staatsbegrafenis

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vroegere Haïtiaanse president René Préval, die vrijdag op 74-jarige leeftijd overleed, krijgt een staatsbegrafenis. Dat heeft president Jovenel Moïse zondag aangekondigd. Er werden ook zes dagen van nationale rouw afgekondigd vanaf maandag. Moïse eert Préval, die de Haïtiaanse politieke geschiedenis heeft getekend in de afgelopen dertig jaar, klinkt het in het persbericht. Het lichaam van de voormalige president zal vrijdagnamiddag opgebaard liggen in het Musée du Panthéon national haitien op het Champ de Mars-plein, vlakbij de plaats waar het presidentieel paleis was gevestigd ten tijde van zijn presidentschap. Het paleis werd in 2010 vernield bij de zware aardbeving die aan meer dan 220.000 mensen het leven kostte.

Zaterdagochtend vindt op hetzelfde plein in de hoofdstad Port-au-Prince de staatsbegrafenis plaats, waarna Préval zal worden begraven in zijn geboortedorp Marmelade.

In afwachting van de officiële ceremonies, heeft de regering zes dagen van nationale rouw afgekondigd vanaf maandag. "Tijdens deze periode zullen de vlaggen aan alle openbare gebouwen halfstok hangen, zoals dat al vanaf zaterdag 4 maart was het geval was aan de zetel van het presidentschap", klinkt het.

René Préval volgde in 1996 de charismatische Jean-Bertrand Aristide op als tweede democratisch gekozen president van zijn land. Hij oefende het ambt uit tot 2001, en dan nog eens van 2006 tot 2011.

In de jaren zestig was Préval samen met zijn familie onder de dictatuur-Duvalier zijn land ontvlucht en studeerde hij landbouwkunde in Gembloers en aan de Leuvense universiteit.

Na de terugkeer naar zijn geboorteland sloot Préval zich aan bij de oppositie. Aanvankelijk was hij een nauwe bondgenoot van Aristide, van wie hij in 1991 enkele maanden premier was. Na de militaire staatsgreep in dat jaar ging Préval in ballingschap.

Bron: Belga