Polen houdt vast aan tegenkandidaat voor Donald Tusk als Europees president

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Poolse regering blijft bij haar beslissing om Europees parlementslid Jacek Saryusz-Wolski voor te dragen voor het voorzitterschap van de Europese Raad. De kans dat hij haalt is nihil, waardoor de Poolse volhardendheid vooral symbolisch is: Warschau wil vermijden dat Donald Tusk - ook een Pool - zichzelf opvolgt als Europees president. De andere EU-landen kiezen wel voor Tusk. Toen Herman Van Rompuy op 1 december 2014 afzwaaide als Europese Raadsvoorzitter, volgde de Poolse premier Donald Tusk hem op. Tusk stelt zich nu kandidaat voor een tweede mandaat van 2,5 jaar. Wellicht wordt donderdag of vrijdag, op de Europese top, beslist dat hij tot eind 2019 kan blijven.

Van alle 28 EU-lidstaten is Tusks thuisland Polen de enige die zijn kandidatuur niet steunt. De rechtse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft Jacek Saryusz-Wolski voorgedragen, een Europees parlementslid dat net als Tusk tot de Europese Volkspartij behoort, maar door Tusks partij Burgerplatform wel aan de deur is gezet.

"Hij is onze kandidaat", zei minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski toen hij maandag in Brussel aankwam op de vergadering met zijn EU-collega's. "Er is geen andere Poolse kandidaat, hij moet dus in overweging genomen worden." Warschau droeg Saryusz-Wolski zaterdag officieel voor.

De Poolse regeringspartij PiS leeft op voet van oorlog met Donald Tusk. Partijleider Jaroslaw Kaczynski beschuldigt hem er zelfs van "moreel verantwoordelijk" te zijn voor de vliegtuigramp in het Russische Smolensk, waarbij in 2010 Kaczynski's broer en president Lech Kaczynski en tal van andere Poolse hoogwaardigheidsbekleders om het leven kwamen.

De Europese leiders hopen dat ze het tweede mandaat van Tusk unaniem kunnen goedkeuren, maar kunnen het indien nodig tot een stemming laten komen. "De aanval van de PiS-regering op Tusk riskeert Polen te isoleren in de EU", analyseert Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het parlement. "Dit is de persoonlijke vendetta van Kaszynski, waarmee hij zijn land en de toekomst van zijn land gijzelt."

Bron: Belga