Raar maar waar: kalkoenen lopen in een cirkel rond kat

Kalkoenen
Wikipedia / Y. S. Krishnappa

Bizarre taferelen in de Amerikaanse stad Boston. Tientallen kalkoenen liepen in een perfecte cirkel rond een overleden kat. Een toevallige omstaander Jonathan Davis maakte een filmpje van de beesten en plaatste het op Twitter.

Naar eigen zeggen had Jonathan nog nooit een kalkoen gezien. Hij was dan ook met verstomming geslagen toen hij de dieren in een rondje zag lopen. “Geen enkele kalkoen week af van het traject. Ik moest echt stoppen om het van dichterbij te bestuderen”, vertelt hij aan nieuwswebsite Buzzfeed.

Pas toen hij in de buurt kwam van schouwspel, zag hij in het midden een dode kat liggen. “Hoe triestig die situatie ook was, het maakte de scène nog meer bizar.”

Satanisch ritueel

Jonathan deelde de video op Twitter, en al snel regende het reacties en bizarre verklaringen. In totaal werd het filmpje al 94.000 keer geretweet en verzamelde het 148.000 likes.

Sommige mensen opperen dat de kalkoenen een satanisch ritueel uitvoeren, of dat ze de kat misschien willen oppeuzelen. Bioloog Mark Hatfield komt met een meer aannemelijke verklaring. Hij denkt dat de vogels de situatie probeerden in te schatten. “Ze waren aan het controleren of de kat nog een gevaar vormde”, legt hij uit aan de site Gizmodo.

Ook Scott Gardner, een expert van The California Department of Fish and Wildlife, kwam op de proppen met een geloofwaardige uitleg. “Soms voeren kalkoenen een soort ‘dans’ uit door achter elkaars staart aan te lopen. Het is goed mogelijk dat ze hier vastzitten in een vicieuze cirkel, waarbij de ene kalkoen gewoon achter de andere aan blijft lopen”, zegt hij aan The Verge.