Swings blijft zesde na 1.500 meter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings heeft vandaag op het Wereldkampioenschap allround schaatsen in het Noorse Hamar op de 1.500 meter zijn zesde plaats in de tussenstand behouden. De 1.500 meter is de derde van vier afstanden op het WK allround. Swings finishte ook in de 1.500m zelf als zesde in 1:46.34. De winst ging naar naar de Rus Denis Joeskov in 1:44.41. Met alleen de tien kilometer nog op het programma heeft Swings nog kansen te stijgen in het klassement. Al lijkt een plaats op het podium onhaalbaar. Het klassement wordt aangevoerd door de Nederlander Sven Kramer. Zijn landgenoten Patrick Roest en Jan Blokhuijsen volgen als tweede en derde.

In allroundtoernooien is Swings meestal op de tweede dag op zijn best. Dat heeft te maken met de 1.500 meter, waarop hij het doorgaans goed doet. Ook de korte hersteltijd naar de tien kilometer is belangrijk, want Swings recupereert doorgaans goed. Zijn relatief zwakke 500 meter op de eerste dag is eveneens een factor.

Tegen Andrea Giovannini schaatste Swings een rit waarop weinig viel aan te merken. In de laatste ronde miste hij misschien wel een tegenstander die hem impulsen gaf om het tempo hoog te houden.

Jelena Peeters heeft met de twintigste plaats op het WK allround afscheid genomen van het voorolympisch seizoen. Op de 1.500 meter eindigde Peeters als negentiende in 2:01.19. Dat was bijna zes seconden langzamer dan de winnares, de Nederlandse Ireen Wust (1:55.49). "Niet goed en niet slecht", stelde Peeters zelf vast.

De verrassende Miho Takagi blijft leidster in het tussenklassement, net voor Wüst en ruim voor Antoinette de Jong, de tweede Nederlandse. Peeters verzekerde zich niet van een start voor de afsluitende afstand. Alleen de beste acht komen in aanmerking voor die vijf kilometer. Na een korte pauze gaat Peeters zich richten op de voorbereiding van het olympisch seizoen.

bron: Belga