EK atletiek indoor - Belgische delegatie verlaat Belgrado met goud en zilver

door
Belga
Leestijd 2 min.

België keert met twee medailles terug van het EK atletiek indoor in Belgrado. Nafissatou Thiam maakte in de vijfkamp haar favorietenrol waar en won vrijdag, op de eerste competitiedag, overtuigend het goud. Ze miste, ondanks een gebrek aan specifieke voorbereiding, op een haar na het Belgisch record van Tia Hellebaut en bevestigde, na haar olympische titel in Rio, haar status als nieuwe koningin van de meerkamp. Daarna was het voor de Belgen wachten tot zondagavond en het slotnummer van deze 34e Europese indoorkampioenschappen. De Belgian Tornados moesten, als titelverdediger, Polen voor zich dulden in de 4x400m maar pakten wel zilver. Coach Jacques Borlée liet met Jonathan een helft van de tweeling aan de kant om zo plaats te maken voor de jeugd. Met diens vervanger Robin Vanderbemden, Julien Watrin en Kevin Borlée bleek zilver het hoogst haalbare na het te sterke Polen.

Met twee keer eremetaal scoort de Belgische delegatie een medaille minder dan twee jaar geleden in de Tsjechische hoofdstad Praag. Toen was er naast het goud van de 4x400 meter-ploeg ook zilver voor Nafi Thiam in de vijfkamp en Dylan Borlée op de individuele 400m. Die laatste startte dit keer alleen in de aflossing.

Anne Zagré werd dé pechvogel van het EK in het Belgische kamp. De Brusselse kwam in topvorm naar het toernooi maar werd na haar reeks gediskwalificeerd wegens een valse start. Ten onrechte, zo zou later blijken wanneer de Europese atletiekbond in een persbericht tussen de regels toegeeft dat het nieuwe meetsysteem dat werd gebruikt nog niet op punt stond. Voor Zagré kwam de halve schuldbekentenis evenwel te laat. De Belgische federatie belooft de zaak wel aan te kaarten bij de Europese bond EAA, al is dat een magere troost voor Zagré.

Zevenkamper Niels Pittomvils reisde naar Belgrado af om zijn persoonlijk record te verbeteren maar strandde uiteindelijk op 5 puntjes van zijn doel. De vriend van Nafi Thiam maakte indruk in het hoogspringen (pr van 2m04) en met de polsstok (5m40) maar beging in de andere disciplines foutjes, zo gaf hij zelf toe. De Limburger sloot de competitie uiteindelijk af op de zevende plaats.

Jan Van Den Broeck hoopte op de 800 meter op een plek in de halve finales. In zijn reeks werd de postbode uit Dendermonde, die zijn profcontract verloor, geklopt op zijn waarde en uitgeschakeld.

In de medaillestand eindigt België op een met Portugal gedeelde achtste plaats. Polen topt de medaillespiegel met 7x goud, 1x zilver en 4x brons.

.

bron: Belga