Rusland overweegt ‘Beauty and the Beast’ te verbieden

Beauty and the Beast
Foto Walt Disney Pictures

Russische autoriteiten overwegen om de nieuwe Disney-prent ‘Beauty and the Beast’ te verbieden. In de film is een homoseksuele scene te zien en volgens verschillende politici is dat een overtreding van de wet die homopropaganda voor minderjarigen verbiedt.

De film, een live-action remake van de gelijknamige animatiefilm uit 1991, wordt op 16 maart in de Russische zalen verwacht. Regisseur Bill Condon verkondigde eerder al dat in de film “het eerste exclusieve gay-moment in de geschiedenis van Disney te zien zal zijn”. Critici die de film al gezien hebben, minimaliseren dat.

Gesloten deuren

Een conservatief Russisch parlementslid, Vitali Milonov, heeft in een brief aan de minister van Cultuur gevraagd om een avant-premiere achter gesloten deuren te houden. “Als daar blijkt dat er homoseksuele propaganda in voorkomt, moet men de film verbieden”, vindt hij. De cultuurminister zal het verbod bestuderen.

Milonov is de man achter de omstreden wet die de propaganda verbiedt. Eerder pleitte hij al voor het afsluiten van Facebook in Rusland. Volgens hem verspreidt die socialenetwerksite foto’s van de regenboogvlag, hét symbool van de homoseksuele beweging. Homoseksualiteit was tot 1993 strafbaar in Rusland. Tot 1999 werd het beschouwd als een mentale ziekte.