Wolharige mammoet stierf uit door gebrek aan dna-variatie

De laatste wolharige mammoeten zijn bezweken onder genetische ziekten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De resultaten hebben mogelijk gevolgen voor het in stand houden van bedreigde diersoorten.
door
Liza
Leestijd 1 min.

Uit resultaten van een nieuw onderzoek, dat gepubliceerd is in PLOS Genetics, blijkt dat de wolharige mammoet uitstierf nadat het dna besmet raakte met genetische fouten. Deze wetenschap zou de conservatie inspanningen van bedreigde diersoorten kunnen helpen, meldt BBC.

Voor de studie vergeleken ze het celmateriaal van een mammoet, die zo'n 4.000 jaar geleden op een eiland leefde, met het dna van een soortgenoot die 45.000 jaar geleden de bloeitijd van het zoogdier beleefde.

Genetische vervorming

Ooit floreerden mammoeten in Noord-Amerika en Siberië, maar door klimaatverandering en de jacht werd de soort zo'n 10.000 jaar geleden met uitsterven bedreigd. Een kleinere groep mammoeten hield het daarna nog ongeveer 6.000 jaar uit op eilanden, voordat de populatie volledig aan zijn einde kwam.

"Er was een grote overmaat van slechte mutaties in de genen van de mammoet op het eiland. Die slechte mutaties stapelden zich op vlak voordat ze uitstierven", zegt hoofdauteur Rebekah Rogers.

Bedreigde diersoorten

De resultaten hebben mogelijk positieve gevolgen voor het behoud van bedreigde diersoorten. Indien er een te klein aantal dieren bestaat, is de genetische gezondheid van de soort in gevaar. Dit onderzoek draagt bij aan de kennis over beperkte genetische variatie. Zo kan er getest worden of er nog genoeg genetische diversiteit is binnen een soort om te overleven.