Jupiler Pro League - Nog geen beslissing in degradatiestrijd, KV Oostende zeker van Play-off I

Met nog slechts één speeldag voor de boeg is er nog geen beslissing gevallen in de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League. Rode lantaarn Moeskroen heeft zaterdag op de 29e en tevens voorlaatste speeldag in eigen huis met het kleinste verschil gewonnen van Standard, dat zich naar het seizoenseinde sleept. Simon Diedhiou scoorde na 38 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. Tegelijkertijd kwam Westerlo - de enige overgebleven concurrent in de strijd tegen de degradatie - niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Zulte Waregem. Lange tijd zag het er nochtans naar uit dat tweede klasse een feit was voor Moeskroen, want Westerlo stond tot diep in de toegevoegde tijd 1-2 voor in Waregem. Benji De Ceulaer had na 12 minuten de score geopend voor de bezoekers, die Cordaro op slag van rusten de bordjes in evenwicht zagen brengen. Ganvoula leek na 52 minuten het doelpunt van de redding gescoord te hebben, totdat Sander Coopman in de 92e minuut toch nog voor een puntendeling zorgde. Een mokerslag voor Westerlo, dat in de stand voorlaatste blijft met 23 punten maar Moeskroen ziet naderen tot op twee punten. Op de slotspeeldag gaat Moeskroen komende week zondag op bezoek bij de buren uit Kortrijk, terwijl Westerlo in eigen huis Racing Genk ontvangt.

KVK heeft dit seizoen niets meer te winnen of te verliezen, terwijl Genk nog in de running is voor Play-off I. De Genkenaars deden zaterdagavond wat ze moesten doen en smeerden landskampioen Club Brugge een 2-1 nederlaag aan. Samatta had met twee knappe treffers voor een 2-0 voorsprong gezorgd, verder dan de aansluitingstreffer van Gouden Schoen Izquierdo kwam de fiere West-Vlaamse leider niet meer. Ondanks de zege blijft Genk met 45 punten pas achtste in de stand, omdat hun naaste concurrenten in de strijd om Play-off I ook hun wedstrijden wonnen. KV Mechelen knokte zich tegen vicekampioen Anderlecht naar een 3-2 zege, nadat ze een 2-0 voorsprong bij de rust uit handen hadden gegeven. In de stand klimt Malinois daardoor met 48 punten naar de vijfde plaats. Anderlecht blijft met 58 punten tweede achter leider Club Brugge.

De vierde in de stand, KV Oostende, had aan een scoreloos gelijkspel tegen Lokeren genoeg om zich te verzekeren van een ticket voor Play-off I. Met 49 punten op de teller kunnen de Kuystboys van Marc Coucke niet meer uit de top zes vallen. Charleroi is na het magere 1-1 gelijkspel tegen Kortrijk met 48 punten naar de zesde plaats gezakt en voelt de hete adem van AA Gent in de nek, dat tegen tien man uiteindelijk met 2-3 ging winnen in de derby tegen Waasland-Beveren. Met een thuiswedstrijd komende week tegen KV Mechelen hebben de Gentenaars hun lot wel in eigen handen. Bij een zege zijn ze dan zeker van deelname aan POI.

STVV-Eupen was de enige wedstrijd deze speeledag waarin niets meer op het spel stond. De Truienaars hielden met een krappe 2-1 zege de drie punten thuis.