Irak waarschuwt dat inspanningen van VN voor oorlogsvluchtelingen "onvoldoende" zijn

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Iraakse minister van Vluchtelingen en Migratie heeft vandaag de inspanningen van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen die het geweld in Mosoel ontvluchten als "onvoldoende" bestempeld. Volgens de minister, Jassem Mohammed al-Jaff, ontvluchtten meer dan 50.000 personen de op een na grootste stad van het land sinds de Iraakse troepen er op 19 februari aan een offensief begonnen om terreurbeweging IS uit het westen de stad te verdrijven. De autoriteiten in Bagdad hadden op 24 januari al de wijken heroverd in het oosten van de stad, die door de Tigris-rivier in twee wordt gedeeld. "Spijtig genoeg is het werk van deze organisaties (van de VN, nvdr.) duidelijk onvoldoende", zei al-Jaff in een persbericht. "De VN praat veel, maar de inspanningen die het doet zijn mager, alhoewel het enorme sommen geld ter beschikking heeft."

De VN gaf Iraki's die Mosoel, het laatste bolwerk van IS in Irak, ontvluchtten sinds 17 oktober onderdak, voedsel en hulp. De organisatie zegt dat ze de vluchtelingen zo snel mogelijk probeert te helpen.

"De belangrijkste prioriteit van de hulpverleners is om voldoende capaciteit te creëren in de noodinfrastructuur voor de burgers die het westen van Mosoel ontvluchten", zegt Lise Grande, humanitair coördinator van de VN in Irak. "De voorbije weken waren we druk in de weer om die capaciteit op te bouwen en nu verdubbelen we de inspanningen."

Meer dan 190.000 mensen zijn momenteel op de vlucht vanwege de gevechten in Mosoel. Het aantal is nog groter geweest, maar sommigen zijn alweer teruggekeerd naar de stad, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie.

Bron: Belga