Aanstelling van generaal Deconinck bij Minusma "eer voor België"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel reageert vandaag verheugd op de aanstelling van de Belgische generaal Jean-Paul Deconinck tot bevelhebber van Minusma, de VN-vredesmissie in Mali. "Door ons de functie van Force Commander van één van de belangrijkste vredesmissies toe te vertrouwen toont de VN haar vertrouwen in Defensie en in ons land", oordeelt de eerste minister. "Het is een eer voor België om bij te dragen aan het akkoord voor vrede en heropbouw van Mali", aldus premier Michel. De Belgische bijdrage toont voor hem de wil van de regering om te investeren in VN-operaties, "net zoals we ook onze Europese en Euro-Atlantische engagementen nakomen".

Volgens defensieminister Steven Vandeput (N-VA) bewijst de aanstelling van Deconinck ook dat België de strijd tegen terrorisme "hoog in het vaandel draagt". "De Sahelregio behoort tot de meest fragiele regio's ter wereld. Het is noodzakelijk dat de EU en de Europese landen blijvend een rol spelen in de stabilisatie van deze regio", beklemtoont hij.

"Met de aanstelling van deze ervaren man toont ons land dat het zich voor de bescherming van de bevolking in de Sahel inzet. Zo werkt België met de Verenigde Naties mee aan vrede en veiligheid in de regio", besluit ook buitenlandminister Didier Reynders (MR).

Deconinck werd gisteren door de VN-Veiligheidsraad in New York aangeduid als Minusma-commandant. Vandaag volgde de formele bekrachtiging op een elektronische ministerraad. Op dit moment leidt Deconinck nog de landcomponent van het Belgische leger. Midden maart zal hij zijn nieuwe functie opnemen in de Malinese hoofdstad Bamako.

De operatie in Mali wordt als de meest gevaarlijke VN-missie beschouwd sinds de operatie in Somalië in de periode 1993-1995. Ze is het doelwit van regelmatige aanvallen van terreurgroep Islamitische Staat (IS), waarbij al zeventig blauwhelmen door jihadisten gedood werden.

bron: Belga