Dit verklapt je handtekening over je persoonlijkheid

Is je handtekening eerder aan de grote kant en gebruik je heel wat zwierige krullen? Dan is de kans groot dat je een vervelende narcist bent, beweren Amerikaanse psychologen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Hoe groter de handtekening, hoe groter de kans dat iemand een schoft is. Dat stelt onderzoeker Charles Ham, nadat hij de parafen van meer dan 500 CEO's bekeek.

Wat blijkt? Mensen die uitbundig een blad papier tekenen, hebben vaker narcistische karaktereigenschappen. Bovendien vertonen ze alleen maar de negatieve trekken, zoals dominant zijn, in het midden van de aandacht willen staan en de neiging hebben om mensen uit te buiten. Desondanks barsten ze niet van het zelfvertrouwen, en zijn ze eerder onzeker.

Crimineel

De CEO's met een grote handtekening gedragen zich niet alleen als een narcist, maar komen soms zelfs ronduit crimineel uit de hoek. Zo liegen ze bijvoorbeeld vaker over de financiën van het bedrijf.

Wetenschapper Ham had naar eigen zeggen nooit verwacht dat een verband te vinden tussen een grote handtekening en slechte karaktereigenschappen. "Maar dat resultaat kwam wel naar boven uit onze testen", besluit hij.