Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke zoeken glorie op Italiaanse witte wegen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Greg Van Avermaet (BMC) en Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac) zijn zaterdag in Siena twee van de favorieten in de elfde editie van de Strade Bianche, de eerste als WorldTour-koers. Van Avermaet plaatste zich al vijf keer in de top tien (9e in 2011, 5e in 2012, 6e in 2013, 2e in 2015, 6e in 2016) op de Italiaanse witte grindwegen. Vanmarcke finishte in 2015 als vierde bij zijn eerste deelname. "Ik kijk uit naar de Strade Bianche", vertelt olympisch kampioen Van Avermaet in een persbericht van BMC. "Mijn zege in de Omloop geeft me vertrouwen. Ik weet dat ik de goede conditie te pakken heb en kijk uit naar de wedstrijd. Dit is één van de mooiste koersen van het jaar en ik wil me er graag tonen. Ik stond in Siena al op het podium en wil dat graag herhalen. De volgende weken wil ik nog sterker worden en harde koersen als de Strade en volgende week de Tirreno-Adriatico zullen me daar bij helpen."

Ook Vanmarcke, derde in de Omloop, etaleerde al zijn goede vorm. "De Strade Bianche is een speciale wedstrijd", klinkt het in het persbericht van Cannondale. "Al bestaat de koers nog maar sinds 2007, op korte tijd heeft hij een heroïsche status gekregen omwille van het aparte parkoers over de grindwegen. Het is een harde koers. Ik nam één keer deel en werd vierde. Het is een wedstrijd die me ligt, vergelijkbaar met een kasseiklassieker. Je moet ervoor zorgen dat je vooraan zit als je de grindwegen aansnijdt en van start tot finish gefocust zijn."

Philippe Gilbert, winnaar in 2011, is de enige Belg op de erelijst. Hij komt deze keer niet aan de start. Zijn team Quick-Step Floors brengt met de Tsjech Zdenek Stybar wel de winnaar van 2015 in stelling. De Italiaan Moreno Moser (Astana) en de Pool Michal Kwiatkowski (Sky) zijn de andere twee die de wedstrijd zaterdag een tweede keer proberen te winnen. De Zwitser Fabian Cancellara won vorig jaar een derde keer, maar hing de fiets inmiddels aan de haak. Wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), afgelopen weekend tweede in de Omloop Het Nieuwsblad en winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne, doet ook een gooi naar Italiaanse glorie. In 2013 (tweede), 2014 (tweede) en vorig jaar (vierde) greep hij daar al niet ver naast.

De Strade Bianche groeide in korte tijd uit tot een klassieker en wordt hoog ingeschat in het peloton. Vorig jaar werd de wedstrijd ingekort van 200 naar 176 kilometer om er een meer gebalde editie van te maken. Dit jaar staan er 175 kilometer op de teller. Wel kwamen er meer grindwegen bij: in plaats van negen zijn er nu elf stroken, goed voor 62 in plaats van 52,8 kilometer. Meer dan een derde loopt dus over de witte wegen, die de koers zijn naam geven. De langste strook is 11,9 kilometer lang. De finish ligt zoals altijd op de Piazza del Campo in Siena, op een slotklim met een maximaal stijgingspercentage van zestien procent. Voer voor punchers dus.

bron: Belga