“Dreigvideo van IS” opgenomen in Antwerpen-Centraal

Dreigvideo van IS opgenomen in Antwerpen-Centraal

Terreurgroep Islamitische Staat heeft een dreigvideo opgenomen in het station Antwerpen-Centraal. Dat zegt Het Laatste Nieuws donderdagavond op basis van een artikel van het Britse dagblad The Daily Express, dat de aan de Amerikaanse George Mason University verbonden terreurexpert Ahmet Yayla aan het woord laat over het filmpje. Volgens de man worden de boodschappen “we zijn hier” en “we gaan aanvallen” meegegeven en kan dat erop wijzen dat IS een aanslag plant. Terreurexpert Pieter Van Ostaeyen vermoedt echter dat het niet om materiaal gaat dat rechtstreeks van IS komt. Het filmpje werd volgens The Daily Express tussen leden van IS gedeeld via de online berichtendienst Telegram en toont beelden vanuit het standpunt van een persoon die het station binnenwandelt. De muziek die erbij wordt afgespeeld, is volgens Yayla dezelfde als bij een eerdere IS-video die verspreid werd voorafgaand aan de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul tijdens nieuwjaarsnacht. “Toen was er een video van de aanvaller, getiteld ‘binnenkort, binnenkort’, die voor een aanslag in Turkije waarschuwde”, zegt hij.
Yayla monitort naar eigen zeggen dagelijks meer dan duizend berichten tussen Telegram-profielen die door IS’ers gebruikt worden. De man noemt de dreiging “aannemelijk”, aangezien het niet de eerste keer zou zijn dat er voor een aanslag een dreigingsvideo online komt. De IS’ers in kwestie zouden voornamelijk aanslagen willen plegen in Europa, omdat die waardevoller zouden zijn voor de propagandamachine van IS dan een veelvoud aan aanslagen in Syrië of Irak.
De Belgische terreurexpert Pieter Van Ostaeyen stelt dat het filmpje weinig professioneel gemaakt is, en vermoedt dat het niet om een officiële IS-video gaat. “Misschien hebben ze het van iemand met IS-sympathieën”, aldus Van Ostaeyen, die wel benadrukt dat de dreiging voor aanslagen in ons land blijft bestaan.

bron: Belga