Leerlingen nemen les seksuele opvoeding over

Leerlingen nemen les seksuele opvoeding over
Foto Pixabay

In drie Vlaamse scholen zullen leerlingen maandag zelf de les seksuele opvoeding verzorgen. Met de actie pleiten de Vlaamse scholierenkoepel en Sensoa voor een lesinhoud die aangepast is aan de vragen van de jongeren.

Ongelooflijk veel gegniffel, blozende wangen en de hoop dat jij niet diegene was die vooraan moest gaan staan met de banaan en het condoom. Dat is wat veel mensen zich nog herinneren van de lessen seksuele opvoeding. De Vlaamse scholierenkoepel en Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, willen af van de klassieke, technische uiteenzetting en jongeren antwoorden bieden op al hun vragen. Daarom laten ze de leerlingen zelf het goede voorbeeld geven.

Taboes bestaan nog

Maandag “kapen” de leerlingen van het Atheneum in Gentbrugge, het Humaniora Kindsheid Jesu in Hasselt en het Atheneum Voskenslaan in Gent de lessen seksuele opvoeding. “Leerlingen hebben vaak nog het gevoel dat een aantal belangrijke onderwerpen tijdens de les helemaal niet of niet genoeg besproken worden”, klinkt het bij de Vlaamse Scholierenkoepel. “Er bestaan nog een aantal taboes in de klas en de communicatie kan veel opener.”

Dat kan daar in, maar ook daar in

Volgens Sensoa geven leerkrachten vandaag enkel les over heel technische onderwerpen van seksualiteit. “Er wordt heel veel aandacht besteed aan de voortplantingsorganen, seksueel overdraagbare aandoeningen en zwangerschappen”, aldus Boris Cruyssaert van Sensoa. “Dat is natuurlijk heel belangrijk, maar in een ideale wereld wordt er tijdens die lessen ook tijd gemaakt voor de beleving van seksualiteit, zoals verliefdheid en gevoelens.”

De leerlingen krijgen begeleiding van vormingswerkers van onder meer Sensoa, Jong en van Zin en Wel Jong Niet Hetero en gaan dan zelf voor de klas staan, aldus Cruyssaert. “De leerkrachten mogen dan nog eens zelf achter de schoolbanken gaan zitten om te zien hoe de leerlingen zelf willen dat zo’n lessen eruit zien.”