Voormalige CIA-agente die imam ontvoerde krijgt gedeeltelijke gratie in Italië

Voormalige CIA-agente die imam ontvoerde krijgt gedeeltelijke gratie in Italië
Voormalige CIA-agente die imam ontvoerde krijgt gedeeltelijke gratie in Italië

Een voormalige CIA-agente, die in Italië bij verstek veroordeeld werd voor haar rol in de ontvoering van een Egyptische imam in 2003, heeft gisteren gedeeltelijk gratie gekregen van de Italiaanse president. Sergio Mattarella bracht haar straf terug van vier naar drie jaar gevangenis, waardoor ze in aanmerking komt voor alternatieve straffen en dus waarschijnlijk niet de gevangenis in moet.
De agente in kwestie, Sabrina de Sousa, een vrouw met de dubbele Amerikaans-Portugese nationaliteit, werd vorige week opgepakt in Portugal. Ze zou waarschijnlijk vandaag of in de komende dagen nog worden overgeleverd aan Italië, maar het is niet duidelijk of ze haar straf nu nog steeds in Italië moet uitzitten.

De Italiaanse president hield in zijn beslissing naar eigen zeggen rekening met “de attitude van de veroordeelde”, die haar betrokkenheid altijd heeft ontkend. De moslimgeestelijke werd in 2003 op straat ontvoerd en naar Egypte overgebracht. Abu Omar – volgens de burgerlijke stand Osama Mustafa Hassan Nasr – werd met een onderbreking tot 2007 in Egypte vastgehouden. Daarna kreeg hij het verbod het land te verlaten. Een rechtbank in Milaan veroordeelde hem eind 2013 wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, waartegen hij in beroep ging.

De ontvoering behoorde tot het geheime en illegale CIA-programma voor de zogeheten “extraordinary renditions” van terreurverdachten. Een Italiaanse rechtbank had daarvoor in 2009 meer dan 20 CIA-agenten bij verstek tot gevangenisstraffen veroordeeld. Italië werd zelf ook veroordeeld in de ontvoeringszaak door het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM), omdat de Italiaanse autoriteiten vooraf op de hoogte waren van de CIA-operatie. Het land moest de imam en zijn echtgenote in totaal 115.000 euro schadevergoeding betalen.

Bron: Belga