"Tunesië heeft grote inspanningen gedaan om veiligheid te verhogen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De recente bijsturing van het reisadvies voor Tunesië is er gekomen omdat dat land enorme inspanningen gedaan heeft op het vlak van veiligheid. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) die woensdag en donderdag op werkbezoek is in Tunis. De Tunesiërs zijn alvast tevreden met de bijsturing en hopen dat de Belgische toeristen na jaren in grote getale terugkeren. Na de bloedige aanslagen op het Bardomuseum in Tunis en in een hotel in de kustplaats Sousse, waarbij ook twee Belgen het leven lieten, bleven de grote touroperators weg uit Tunesië. Het reisadvies van Buitenlandse Zaken was dan ook negatief.

Vorige week is dat reisadvies wat bijgestuurd. "Mits de nodige waakzaamheid kan men de hoofdstad Tunis en de plaatsen langs de kustlijn Mahdia-Monastir-Sousse-Hammamet-Nabeul-Tunis-Bizerte bezoeken. Het is ten stelligste aanbevolen een verblijfplaats te kiezen die de nodige maatregelen voorziet voor de veiligheid van de klanten", luidt het advies nu. Thomas Cook liet al weten vanaf 8 april de vluchten naar Tunesië te hervatten, en ook TUI zou dat zo snel mogelijk doen.

"De bijsturing van het reisadvies is er gekomen na de vaststelling dat Tunesië een forse inspanning gedaan heeft inzake veiligheid, meer bepaald rond de luchthavens, de havens en de hotels", zegt minister Reynders.

Die inspanning is er niet zomaar gekomen. Verschillende landen, onder wie België, hebben Tunesië geholpen met het versterken van het veiligheidsapparaat. En de negatieve reisadviezen van verschillende landen hebben allicht druk gezet op de Tunesische autoriteiten. De toeristische sector in het land is immers van kapitaal belang.

Reynders raadt reizende Belgen overigens aan om een reisadvies goed en helemaal te lezen. "Het is een advies, het is nooit een verbod en het is nooit een verbod geweest. Wie dat wou kon de voorbije jaren met Tunisair naar Tunesië vliegen", zegt de minister.

De Tunesische regering is tevreden met het bijgestuurde reisadvies. "Dit is een belangrijke beslissing", zei de Tunesische buitenlandminister Khemaies Jhinaoui na een onderhoud met Reynders.

In december, bij een missie van de drie premiers van de Benelux aan Tunesië, hadden de Tunesische autoriteiten bij België aangedrongen op een wijziging van het reisadvies.

bron: Belga