“Tegen 2020 5G uitrollen in België vraagt samenwerking van alle gewesten”

Tegen 2020 5G uitrollen in België vraagt samenwerking van alle gewesten

Europa wil dat tegen 2020 zeker twee grote steden per land klaar zijn voor 5G, het mobiel internet van de vijfde generatie. Als België wil volgen, dan zullen de verschillende gewesten erin moeten slagen overeen te komen, menen gsm-fabrikanten Huawei en Ericsson. Zij zagen maandag Telecomminister Alexander De Croo tijdens zijn bezoek aan het Mobile World Congress in Barcelona. Hij werkt momenteel aan de uitrol van 5G. Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux, wijst erop dat de gewesten elk hun eigen regels hebben wat betreft stralingsnormen of de installatie van zendmasten. Ze pleit voor het Scandinavische model, waar de verschillende sectoren (auto, verzekeringen, logistiek…) jaren geleden zijn beginnen samenwerken. “Maar bij ons is iedereen bang voor verandering, ook de operatoren. Men moet zich heruitvinden en zorgen voor toegevoegde waarde. Ericsson probeert partners samen te brengen om een ecosysteem te creëren.”

Jeffrey De Wolf, vicepresident van Huawei Technologies Belgium, deelt haar mening. “Als we een innoverend land willen zijn, is er een regelgevend kader nodig dat de ontwikkeling en uitrol van 5G mogelijk maakt”, zegt De Wolf. “Omdat bepaalde bevoegdheden regionaal zijn, moet men op een gecoördineerde manier te werk gaan. Als dat niet gebeurt zal dat het leven van de operatoren nog verder bemoeilijken.”

De Wolf zegt dat de politiek openstaat voor deze opmerkingen. Hij merkt een echte wil op om te vermijden dat België weer als laatste van de klas eindigt, en verwijst daarvoor naar de uitrol van 4G in Brussel. “De voortekenen zijn goed en die moeten nu concreet worden. We hebben minstens twee jaar om er te geraken.”

bron: Belga