Benelux ten strijde tegen ‘ingebouwde veroudering’

Benelux ten strijde tegen 'ingebouwde veroudering'

De Benelux-landen trekken samen ten strijde tegen ingebouwde veroudering in toestellen. Een studie moet uitmonden in regels voor producenten, die onder meer opleggen welke onderdelen te herstellen moeten zijn. Ingebouwde veroudering is al enkele jaren een thema, nadat uit studies van consumentenorganisaties was gebleken dat producenten bewust zwakke onderdelen in hun toestellen inbouwen. Omdat de stukken doorgaans niet te herstellen zijn, bepalen de producenten zelf hoelang een toestel meegaat.

België, Nederland en Luxemburg willen producenten nu opleggen welke onderdelen te repareren moeten zijn. “Dit bespaart de consumenten geld, het is beter voor het milieu en het creëert lokale tewerkstelling”, is te horen. Voorbeelden zijn de afdichting van een koelkast of de trommel van een wasmachine. Een gezamenlijke studie moet nu onder meer uitwijzen hoe de tests kunnen worden uitgevoerd door de toezichthouders op de markt.

De Europese Unie dringt bij de lidstaten al langer aan op een evolutie naar een circulaire economie. De Benelux wil een voorloper zijn in dit dossier en de opgebouwde ervaring delen met de EU.

bron: Belga