Anne De Paepe is geen kandidaat voor een tweede termijn als UGent-rector

door
Belga
Leestijd 2 min.

De huidige rector van de UGent, Anne De Paepe, is geen kandidaat om zichzelf op te volgen. Dat meldt ze in een brief aan studentenblad Schamper. De universiteit bevestigt het nieuws. "Ik voel me niet geroepen om een kiescampagne te voeren die dreigt te polariseren", schrijft De Paepe in de brief. Voor die verkiezingen, die later dit voorjaar georganiseerd worden, heeft zich al één duo kandidaat gesteld: Rik Van de Walle (decaan aan de Ingenieurswetenschappen en Architectuur) komt op voor het mandaat van rector en Mieke Van Herreweghe (onderzoeksdirecteur aan de Letteren en Wijsbegeerte) voor het mandaat van vicerector. De Paepe zegt "vanuit alle geledingen van de universiteit een enorme steun gevoeld (te hebben) om de nieuwe, meer open koers verder te zetten en me kandidaat te stellen voor een tweede termijn. Al deze spontane steun deed enorm veel deugd. Ook een sterke kandidaat-vicerector stond klaar om het gestarte project mee verder te zetten".

Om haar beslissing om toch niet door te gaan, uit te leggen, verwijst De Paepe naar het overlijden van haar man, "een voor mij noodzakelijke steun". Ze voelt zich ook "niet geroepen om een kiescampagne te voeren die dreigt te polariseren". Ze zegt trots te zijn op de realisaties van de voorbije vier jaar. "We zijn als universiteit gegroeid in de voorbije periode, de onderwijs- en onderzoeksperformantie van de UGent is beter dan ooit." Voor de volgende universiteitsbestuurders liggen er echter nog grote uitdagingen.

"Met het boek 'Durf denken, Durf dromen' hebben we een visie ontwikkeld die geen terugkeer naar het verleden verdraagt. Nieuwe organisatie- en samenwerkingsvormen dienen ontwikkeld te worden. Transparantie en kritische zelfevaluaties kunnen de universiteit nog sterker maken." De komende zeven maanden blijft ze zich "met volle overtuiging en engagement" voor de universiteit inzetten, besluit De Paepe.

bron: Belga