Welke kleur hebben deze aardbeien?

Twitter / Akiyoshi Kitaoka

Op het eerste zicht lijkt deze foto een normaal beeld van een aardbeientaartje met een vreemde, blauwe filter. Maar schijn bedriegt.

Akiyoshi Kitaoka, professor psychologie aan de Japanse Ritsumeikan Universiteit, is een expert in optische illusies. Hij deelde een foto, waarop duidelijk rode aardbeien te zien zijn. Maar in werkelijkheid heeft het fruit een ander kleurtje.

De meeste pixels zijn in werkelijkheid grijs, aangevuld met een beetje groen. Maar waarom lijken ze dan rood? Bevil Conway, een expert in visuele waarneming, heeft het fenomeen verklaard bij Motherboard.

“Als je een rode appel bekijkt onder een blauwe hemel, vangen je ogen meer blauw lichtgolven op”, verduidelijkt Conway. “Als je diezelfde appel onder een gloeilamp bekijkt, blijven de pigmenten van de appel dezelfde. Maar het lichtspectrum dat je ogen opvangen is totaal verschillend.”

De menselijke hersenen hebben geleerd om de kleurinmenging van het licht te filteren, zodat voorwerpen dezelfde kleur behouden.

“Iemand heeft deze foto slim bewerkt. Normaal gezien zou je de foto waarnemen in grijsschaal, maar je hersenen vangen op dat de belichting een blauw element heeft. Je hersenen filteren het blauw weg en zo krijg je de rode kleur”, aldus Conway. Wat ook helpt, is dat we aardbeien herkennen en in verband brengen met de kleur rood. Onze hersenen gaan dus automatisch op zoek naar die kleur.