Waldorf Astoria sluit deuren voor make-over

Het Waldorf Astoria in New York, een van de bekendste en meest luxueuze hotels ter wereld, sluit tijdelijk de deuren. Het pand krijgt een grote onknapbeurt die drie jaar zou kunnen duren.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Sinds 2014 is het legendarische hotel in het hart van Manhattan in handen van Chinese eigenaars, die het toen voor zo'n 1,5 miljard euro overkochten van de Hilton-groep. De nieuwe eigenaars vinden dat het gebouw, dat in 1931 de deuren opende, niet langer voldoet aan de eisen van de 21ste eeuw.

AFP / T. A. Clary

Een grootschalige renovatie dringt zich daarom op, ook al omdat er steeds meer klachten van ontevreden gasten binnenliepen over verouderde kamers, afbladderende verf en gebrekkige properheid.

Van de huidige 1.413 kamers zullen er na de werken hoogstens 500 overblijven. De rest van het gebouw wordt ingericht als luxueuze privé-appartementen, terwijl er op het gelijkvloers ruimte komt voor boutiques.

AFP / T. A. Clary

Aan de voorgevel mogen de eigenaars niets veranderen, want die is net als het Empire State Building en de Brooklyn Bridge sinds 1993 een beschermde bezienswaardigheid. Dat geldt niet voor de binnenkant van het gebouw, wat sommigen doet vrezen voor het voortbestaan van de imposante Art Deco-lobby.

AFP / T. A. Clary