Speech Trump lijkt in niets op zijn vorige speeches

AFP / JIM LO SCALZO

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst het Congres toegesproken. Hij sprak verzoenende taal en riep op om samen te werken. Er waren leden van de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en rechters van het Hooggerechtshof aanwezig.

Trump vroeg aan Democraten en Republikeinen om samen te werken in het belang van het land. Hij sprak over een «nieuwe nationale fierheid» in Amerika. In zijn speech herhaalde hij veel van zijn campagnethema’s, al klonk hij dit keer optimistischer en presidentiëler. Terwijl het normaal lijkt alsof hij zijn woorden ter plaatse verzint, was de speech ditmaal een goed voorbereid werkstuk met literaire pretenties.

Starten deed hij met een oproep tot eenheid. «De recente bedreigingen gericht op joodse gemeenschapscentra en het vandalisme op joodse begraafplaatsen, net als de schietpartij vorige week in Kansas, herinneren ons eraan dat we misschien wel een land zijn dat verdeeld is over beleid, maar ook een land zijn dat verenigd is in het veroordelen van haat en kwaad in al hun vormen», zo opende hij.

Mexicaanse muur

Trump herhaalde hij dat de bouw van de muur aan de Mexicaans-Amerikaanse grens «binnenkort» zal starten. «De slechten gaan er op dit moment uit, zoals ik beloofd heb tijdens de campagne», aldus Trump, zonder echter iets te zeggen over de financiering van de muur. Hij pleitte voor een nieuw migratiesysteem «op basis van verdienste», en haalde daarbij Australië en Canada aan als voorbeelden. «Het huidige systeem van weinig gekwalificeerde immigratie loslaten en een nieuw systeem instellen op basis van verdienste zal ons enorm veel geld opleveren, de lonen doen stijgen en families in moeilijkheden helpen.»

Hij gaf aan dat zijn administratie momenteel werkt aan «het verbeteren van de doorlichtingsmaatregelen». Woensdag zou hij naar verluidt een nieuwe versie van zijn controversiële inreisverbod ondertekenen. Zoals verwacht riep hij het Congres op Obamacare te vervangen, hij Trump hoge verwachtingen schiep. De hervormingen moeten «de keuze uitbreiden, de toegang verhogen en de kosten verlagen en tegelijkertijd een betere gezondheidszorg verschaffen».

Eenmalig applaus

Terwijl de Republikeinen regelmatig opveerden tijdens Trumps betoog, was er maar weinig beweging op de banken van de Democraten. Een veertigtal onder hen waren in het wit gekleed om hun strijd voor de vrouwenrechten te symboliseren.

Het enige moment waarop ze wel rechtstonden was toen Trump hulde bracht aan de weduwe van Ryan Owens, de eerste soldaat die sneuvelde onder Trumps presidentschap. Zijn vrouw Carryn Owens kreeg een applaus van anderhalve minuut. «Ryan kijkt naar beneden en is heel blij, omdat ik denk dat hij net een record verbroken heeft», zei Trump over het aanhoudende geklap.