'Hellepoort' geeft wetenschappers info over klimaatopwarming

De Batgaika-krater wordt bij de lokale bevolking in het Siberische Yakutia de 'poort naar de onderwereld' genoemd. De 200.000 jaar oude krater in het landschap blijft groeien door vrijgekomen broeikasgassen en dat is goed nieuws.
door
Timmy
Leestijd 1 min.

De gigantische aardopening, die meer dan een kilometer breed en 85 meter diep is, verleent wetenschappers toegang tot versteende bomen, karkassen van mammoeten en aardlagen die informatie bevatten over de klimaatopwarming. Onderzoekers bestuderen dat nu van dichtbij.

In verschillende aardlagen van de krater vonden de geleerden pollen terug, wat erop wijst dat er ooit open toendra op die plek stond. Fossielen van boomstammen in de ondergrond tonen aan dat er ook een dicht bos heeft gestaan.

Een studie in het wetenschappelijk blad 'Quaternary Research' zegt dat alle ontdekkingen samen een helder beeld van de klimaatontwikkeling van de afgelopen millennia schetsen. Wetenschappers hopen dan ook dat de info die de krater hen biedt, helpt te voorspellen hoe de klimaatopwarming in de toekomst zal verlopen.