Barack en Michelle Obama krijgen recordbedrag voor boekendeal

AFP PHOTO / JIM WATSON

Barack en Michelle Obama hebben een boekencontract afgesloten met de uitgever Penguin Random House. Die zou daarvoor 60 miljoen dollar (57 miljoen euro) betaald hebben, een recordbedrag voor de memoires van een oud-president.

De Obama’s zullen het vooral hebben over hun jaren in het Witte Huis. Verwacht wordt dat Obama over zijn presidentschap schrijft, terwijl Michelle zou werken aan een boek dat jongeren moet inspireren op basis van haar eigen levensverhaal.

In het verleden publiceerde de oud-president al bij Crown, een afdeling van Penguin Random House. “We kijken ernaar uit om samen te werken met president en mevrouw Obama om elk van hun boeken tot een wereldwijd evenement van ongeziene omvang en betekenis te maken”, klonk het bij CEO Markus Dohle.

Goede doelen

Een “aanzienlijk deel” van de opbrengst zal naar goede doelen gaan, waaronder de Obama Foundation. Het exacte bedrag dat betaald werd, is niet bekendgemaakt, maar de Financial Times maakt gewag van meer dan 60 miljoen dollar (57 miljoen euro). Het vorige record stond waarschijnlijk op naam van Bill Clinton, die voor ‘My Life’ 15 miljoen dollar (14 miljoen euro) kreeg.

De vorige boeken van Barack, ‘Dream from My Father’ en ‘The Audacity of Hope’ verkochten miljoenen exemplaren. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar dit nieuwe werk, temeer omdat Obama bekendstaat om zijn goede schrijfstijl. “PresidentiĆ«le memoires hebben weinig bijgedragen aan de literaire canon, maar velen denken dat Barack Obama daar verandering in zal brengen”, kijkt The Guardian vooruit.