Steeds meer protest tegen strengere vreemdelingenwet Francken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een kleine drie weken nadat de plenaire Kamer groen licht gaf aan twee omstreden wetsontwerpen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), komen zeventig prominenten en middenveldorganisaties alsnog met protest. "De willekeur wordt hiermee geïnstitutionaliseerd en dat is onaanvaardbaar in onze rechtsstaat", hekelen ze in een open brief in De Morgen. De nieuwe wet maakt het mogelijk dat buitenlanders waarover "ernstige vermoedens" bestaan dat ze een "gevaar zijn voor de openbare orde of de nationale veiligheid", voortaan ook als ze hier geboren en getogen zijn zonder veroordeling kunnen worden uitgezet.

Het wetsontwerp van Francken bleef lange tijd onder de radar, maar lokte in de laatste rechte lijn richting goedkeuring toch veel protest uit. Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld kregen uiteindelijk het cdH nog aan hun kant. Sp.a, PS, Groen en Ecolo stemden tegen, Vlaams Belang en DéFI onthielden zich.

Een reeks prominenten en middenveldorganisaties blaast het protest dinsdag nieuw leven in. In een open brief komen ze terug op de kritiek die ook in het parlementaire debat te horen was, zoals rond het vage begrip 'openbare orde', de vraag of gevaarlijke mensen niet beter berecht en opgesloten worden in plaats van uitgezet, het vermoeden van onschuld en de "bijna absolute macht" voor de Dienst Vreemdelingenzaken.

"Deze wetswijziging maakt des te meer duidelijk dat de huidige beleidsvoerders niet-Belgen zien als tweederangsburgers: zelfs als 'zij' hier geboren en getogen zijn zullen 'wij' hen nooit helemaal aanzien als gelijken. Wanneer ze een fout begaan kunnen ze niet alleen strafrechtelijk vervolgd worden, maar ook verbannen, en zo een dubbele straf krijgen. De grondrechten gelden voor hen minder dan voor ons", besluiten de meer dan zeventig ondertekenaars van de open brief.

Het gaat onder meer om Progress Lawyers Network, toplui van ACV en ABVV, Beweging.net, 11.11.11, Bond Zonder Naam, Pax Christi, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Minderhedenforum. Maar bijvoorbeeld ook professor Eva Brems, auteur Tom Lanoye en comedian Bert Gabriëls plaatsten hun handtekening.

Of de open brief niet te laat komt? De ondertekenaars willen de discussie levend houden, klinkt het nog in de krant. De wet is door het parlement geraakt "met stille trom", aldus nog advocate Mieke Van den Broeck van Progress Lawyers Network. "Vooraf was er weinig debat, achteraf wel, maar vooral bij specialisten, niet bij het brede middenveld. Dat laat nu wel van zich horen."

bron: Belga