Staatssecretaris De Backer wil ook flexi-jobs bij bakkers en slagers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Beenhouwers en bakkers die verbruiksklare gerechten aanbieden via verbruikszalen of catering, moeten net als horecazaken een witte kassa gebruiken, maar ze kunnen geen gebruik maken van flexi-jobs. Zowel staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) als ondernemersorganisatie Unizo wil verandering brengen in die "scheefgetrokken situatie". Staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer ging vandaag in Antwerpen helpen bij een bakker en een slager. Hij wil daarmee de aandacht vestigen op het systeem van de flexi-jobs, dat hij wil uitbreiden naar bakkers met een verbruikszaal en slagers die ook in catering voorzien.

"Net als de horeca zijn zij door de fiscale wetgeving vanaf 25.000 euro per jaar aan horeca- of cateringdiensten verplicht om een witte kassa te installeren, maar ze kunnen vandaag geen gebruikmaken van het systeem van de flexi-jobs, omdat ze in een ander paritair comité vallen dan de horeca", klinkt het bij de staatssecretaris, die spreekt van een "scheefgetrokken situatie". Wie ergens al minimaal vier vijfde werkt, kan via een flexi-job onbelast bijverdienen in de horeca. Circa 20.000 personen doen dit al, klinkt het. Een uitbreiding naar bakkers en slagers zou voor een paar duizend zaken van nut kunnen zijn.

De Backer wil de kwestie mee deel laten uitmaken van de evaluatie van de horecamaatregelen en plant de aanpassing van het systeem in de komende weken binnen de regering te bespreken. Hij blijft naar eigen zeggen ook voorstander van een algemeen regime dat mensen toelaat om onbelast en onbeperkt bij te verdienen bij bakkers, beenhouwers en ook de handel. Op termijn denkt hij ook aan uitbreiding naar andere arbeidsintensieve sectoren.

De belangengroepen Bakkers Vlaanderen en Unizo reageren positief op het voorstel. Unizo vraagt eveneens flexi-jobs in nog meer arbeidsintensieve sectoren.

bron: Belga