9 winkels liepen vorige zomer tegen de lamp met misleidende solden

9 winkels liepen vorige zomer tegen de lamp met misleidende solden

Controles van de Economische Inspectie hebben vorige zomer negen gevallen van misleidende koopjes aan het licht gebracht, op een totaal van vierhonderd gecontroleerde winkels. Dat meldt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). Hij beklemtoont dat 96,5 procent van de gecontroleerde bedrijven de regels tijdens de soldenperiode respecteerde. In totaal werd bij veertien ondernemingen een probleem vastgesteld. Drie bedrijven kondigden solden aan buiten de wettelijk vastgelegde periode, twee bedrijven verkochten producten in solden terwijl die producten niet verkocht werden in een voorafgaande periode van minstens dertig dagen.

Bij zes kledingzaken en drie schoenenwinkels ging het om misleidende prijsverlagingen. “Er was sprake van een referentieprijs die niet eerder van toepassing was, dubbelzinnige prijsverminderingen of moeilijkheden voor de consument om de uiteindelijke prijs te berekenen”, aldus Peeters.

De CD&V-vicepremier noemt de resultaten “geruststellend”. “Het ontkracht een gevoel dat soms leeft dat de misleiding is toegenomen sinds de afschaffing van de preciezere regels rond de aankondiging van kortingen. De inspectie zal blijven controleren in de toekomst, om zeker te zijn dat de goede resultaten worden aangehouden of zelfs nog worden verbeterd”, besluit hij.

bron: Belga