Honderdjarige man werkt veertig jaar aan zijn droomwereld

In 1975 heeft de Amerikaanse Jacque Fresco de eerste steen gelegd van zijn droomwereld, 'The Venus Project'. Samen met zijn vrouw Roxanne Meadows wil hij een computergestuurde stad creëren waar politici en geld niet bestaan. Hij streeft naar een maximale levenskwaliteit en efficiëntie om met energie om te gaan.
door
Timmy
Leestijd 2 min.

Op 13 maart viert Jacque Fresco zijn 101ste verjaardag, maar hij is niet van plan om het kalmer aan te doen. De man is een uitvinder, futurist en ontwerper. Dat biedt hem een sterke achtergrond om zijn utopische wereld uit te werken.

Er staan al grote koepelvormige gebouwen met modellen van de toekomstige samenleving op een voormalige tomatenkwekerij van 85.000 vierkante meter in Florida. Het koppel kreeg daarvoor heel veel financiële hulp van eensgezinden.

Geen politiek of geld

'The Venus Project' is een organisatie dat sociale verandering nastreeft. Ze wil een vredevolle en duurzame samenleving creëren waar de mensenrechten nageleefd worden. De maatschappij is gebaseerd op de resource-based economy waarin goederen en diensten voor iedereen beschikbaar zijn. Geld zal er niet meer aan te pas komen.

“Je kan het idee vergelijken met de openbare bibliotheek waar je vele boeken uit kan kiezen die je na het lezen weer terugbrengt”, zegt Meadows tegen Motherboard. “Dit kan je doen met alles wat je niet dagelijks nodig hebt.”

Politici bestaan niet in het systeem, wat volgens Fresco hebzucht en corruptie zal uitsluiten. Leidinggevenden moeten een stapje opzij zetten voor computers en artificiële intelligentie. Robots zullen alle taken op zich nemen, inclusief die van robots repareren en uitvinden.

Het hele project klinkt utopisch en voorlopig blijft dat zo. Als de fictieve stad ooit echt het levenslicht zal zien, dan zal de honderdjarige het wellicht niet meer meemaken.