Oscars - Politieke statements op rode loper voor aanvang van Oscarceremonie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende Hollywoodsterren hebben zondag van de rode loper voor de 89ste uitreiking van de Academy Awards gebruikgemaakt om politieke statements te uiten. Zo koos de Iers-Ethiopische actrice Ruth Negga voor een rode jurk met een blauw ACLU-lintje, de American Civil Liberties Union, die onder meer achter de protesten zit tegen het inreisverbod van president Donald Trump. Negga is genomineerd voor de Oscar voor de beste actrice voor haar rol in de film "Loving". Haar personage Midred Loving gaat in die film tot het Hooggerechtshof om het recht te krijgen om met haar blanke echtgenoot te trouwen. De actrice zet zich zelf onder meer in voor vrije meningsuiting en het recht voor homoseksuelen om te trouwen, en tegen de doodstraf.

Regisseur Roger Ross Williams, wiens "Life, Animated" genomineerd is voor de beste documentaire, voelde zich dan weer verplicht om de diversiteit te promoten om tegen Trump te protesteren. "In dit politieke klimaat, waar op diversiteit en verschillen wordt neergekeken door de administratie, de president, is het belangrijk dat we onze stem laten horen", zei hij.

Verder wordt uitgekeken naar de politieke statements tijdens de bedankingsspeeches van de winnaars, nadat tijdens andere awardshows al zwaar werd uitgehaald naar de nieuwe Amerikaanse president en zijn beleid. Daarnaast beloofde presentator Jimmy Kimmel dat hij in zijn monoloog de politiek niet uit de weg zal gaan, al hoopt hij wel een goed evenwicht te bereiken.

Grote favoriet voor de Oscars van 2017 is de film "La La Land", die 14 nominaties in de wacht sleepte en mogelijk het Oscar-record van Titanic (11 awards) kan verbreken. Andere films waarnaar wordt uitgekeken zijn "Moonlight", "Manchester by the Sea" en "Fences". In tegenstelling tot de afgelopen jaren, zijn dit jaar wel enkele niet-blanke acteurs genomineerd voor de belangrijkste Oscars, nadat er protest was gekomen over de "te witte Oscars". Zo kan Denzel Washington voor zijn rol in "Fences" een van de weinige acteurs worden met drie Oscars op zak, terwijl Viola Davis voor dezelfde film de favoriet is voor het beeldje van de beste vrouwelijke bijrol.

Ook zijn twee Belgische coproducties genomineerd. De Franse actrice Isabelle Huppert is genomineerd voor haar rol in "Elle" van Paul Verhoeven, terwijl de coproductie "The Red Turtle" de prijs voor de beste animatiefilm in de wacht kan slepen. Huppert won eerder dit jaar al de Golden Globe voor de beste actrice.

bron: Belga