Oscars - Jimmy Kimmel opent Oscars met uitlaten naar Trump en Matt Damon

door
Belga
Leestijd 2 min.

Latenighthost Jimmy Kimmel heeft zondag (plaatselijke tijd) de ceremonie van de 89ste Oscars geopend met uithalen naar de administratie van Donald Trump en de acteur Matt Damon, met wie hij al jaren een zogezegde televisierivaliteit deelt. Ondertussen zijn de eerste Oscars uitgereikt, waaronder die van beste mannelijke bijrol voor Mahershala Ali. "Deze uitzending wordt bekeken door mensen in meer dan 200 landen, die ons nu haten", aldus Kimmel, zo verwijzend naar het anti-immigratiebeleid van president Trump. Hij riep ook op tot eenheid, en vroeg de aanwezigen om "contact op te nemen met een persoon met wie ze een meningsverschil hebben".

Kimmel bedankte Donald Trump echter ook tijdens zijn toespraak, "want vorig jaar waren het de Oscars die racistisch waren", waarmee hij uithaalde naar het beleid van de nieuwe president en verwees naar de kritiek over de "te witte Oscars" van de afgelopen jaren. "In Hollywood hebben de Afro-Amerikanen NASA gered en de blanken jazz", aldus de comedian, verwijzend naar de films "Hidden Figures" en "La La Land".

De comedian toonde zich ook tevreden dat de Franse actrice Isabelle Huppert, die genomineerd is voor haar rol in de Belgische coproductie "Elle", door Homeland Security werd toegelaten in het land.

Kimmel kondigde daarnaast aan dat hij de strijdbijl wilde begraven met Matt Damon, zijn "grote rivaal" die hij al jaren tijdens zijn talkshows door het slijk haalt. Kimmel wees er fijntjes op dat Damon de hoofdrol in "Manchester by the Sea" aan zich voorbij liet gaat en in plaats daarvan koos voor een "Chinese paardenstaartfilm, en die film verloor 80 miljoen dollar. Goede zet domkop", grapte hij.

Na de aandacht te vestigen op het feit dat Meryl Streep al voor de 20ste keer genomineerd is voor een Oscar hoewel ze volgens Donald Trump "overschat" wordt, eindigde Kimmel met de boodschap: "Sommigen van jullie zullen vanavond winnen en een speech geven die door de president van de Verenigde Staten zal worden geciteerd op Twitter in hoofdletters".

De eerste Oscar van de avond, die van beste mannelijke bijrol, ging naar Mahershala Ali voor zijn rol in "Moonlight", waarin het verhaal wordt verteld over een zwarte jongeman die opgroeit in Miami en werd mishandeld door zijn moeder. De film van Barry Jenkins werd acht keer genomineerd.

bron: Belga