"N-VA wil Vlaams Unia"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de N-VA regeringsleden, Vlaams minister Liesbeth Homans en federaal staatssecretaris Zuhal Demir, nemen een aantal N-VA-bestuurders van Unia vandaag in de Standaard de instelling onder vuur. Ze pleiten voor een Vlaams Unia. De N-VA heeft via het Vlaams Parlement vier mensen in de raad van bestuur van Unia, twee effectieven, Mathias Storme en Hedwig Verbeke, en twee plaatsvervangers, Boudewijn Bouckaert en Inge Moyson. Zij delen de felle kritiek van de N-VA-regeringsleden, stelt De Standaard. Voor Bouckaert blijft de zaken van binnenuit veranderen geen evidentie: "Unia heeft nog altijd niet de omslag gemaakt naar een objectief, onafhankelijk centrum. Vandaag wordt antisemitisme anders benaderd dan islamofobie, en dat kan niet".

Boudewijn Bouckaert stelt dat vooral de Franstaligen het probleem binnen Unia zijn. Het frustreert de partij dat ze geen eigen Vlaams gelijkekansenbeleid kan uitbouwen, "waarbij een moslim wél gelijk is aan een jood en de nadruk ligt op emancipatie in plaats van het zoeken naar racisme".

Ook Matthias Storme noemt de interfederale structuur problematisch. "We moeten ons afvragen of dat de goede keuze is geweest". Hij wijst erop dat onderzoekers van de KU Leuven, die zich destijds over de zaak bogen, aparte instellingen aanraadden. "De structuur moet zeker geëvalueerd worden, dat is trouwens voorzien", aldus Storme.

bron: Belga