Mustapha Iken probeerde eerder al te ontsnappen gevangenis van Lantin

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mustapha Iken, de gedetineerde die kon ontsnappen uit de gevangenis van Lantin, werd in 2014 al eens veroordeeld tot twee jaar cel voor een eerste ontsnappingspoging uit dezelfde penitentiaire instelling. Dat heeft de Luikse procureur Damien Leboutte aan Belga verklaard.

De 30-jarige Luikenaar van Marokkaanse afkomst werd doorheen zijn criminele carrière in totaal zeker vijf keer veroordeeld. Telkens ging het om zwaar banditisme, zoals diefstallen met geweld, bankovervallen en ontvoering. De man liep in 2005 een eerste keer tegen de lamp. Hij kreeg toen vier jaar cel voor diefstal met geweld. Ook in 2006, 2009, 2014 en 2016 werd de man veroordeeld. De zwaarste straf dateert van 2009: toen kreeg hij tien jaar cel voor zijn aandeel in een bende die feiten van zwaar banditisme pleegde. Het laatste deel van zijn straf mocht hij uitzitten met een enkelband, die hem er niet van weerhield nieuwe feiten te plegen.

Mustapha Iken kon met de hulp van minstens drie gewapende kompanen via een ladder over de gevangenismuur van Lantin klimmen. De man is mogelijk gewapend en wordt als gevaarlijk beschouwd. De federale politie verspreidde een opsporingsbericht, en vraagt mensen die informatie hebben over de man, of over de plaats waar hij zich bevindt, dat te melden op het gratis nummer 0800/30 300. Discretie wordt daarbij verzekerd.

bron: Belga