N-VA en Unia staan met getrokken messen tegenover elkaar

N-VA en Unia staan met getrokken messen tegenover elkaar
Belga / N. Maeterlinck

Regeringspartij N-VA is ontevreden over de Franstalige vleugel van Unia en wil het gelijkekansencentrum regionaliseren. De organisatie vraagt zich of de N-VA het “vervelend vindt dat een interfederale instelling goed werk levert”.

Sinds dit weekend vechten de vlaams-nationalisten en het interfederaal gelijkekansencentrum een woordenoorlog uit. De regeringspartij opende kort na de aanstelling van Zuhal Demir (foto) als staatssecretaris voor onder meer Gelijke Kansen de aanval op de organisatie. Demir noemde het een “polariserend centrum” en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) stelde het nut van Unia in vraag.

Gelijke kansen voor Vlamingen

Het duo herhaalde hun bezwaren in De Standaard. Daarin roepen ze op tot de afsplitsing van de Vlaamse afdeling van de instelling. Hun voorstel krijgt de steun van Mathias Storme, Hewig Verbeke, Boudewijn Bouckaert en Inge Moyson. De eerste twee zetelen namens de partij in de raad van bestuur van Unia en de andere twee zijn hun plaatsvervangers.

Volgens Bouckaert moet er met de vinger gewezen worden naar de Franstaligen binnen de organisatie. Het frustreert de partij dat ze geen eigen Vlaams gelijkekansenbeleid kan uitbouwen, “waarbij een moslim wél gelijk is aan een jood en de nadruk ligt op emancipatie in plaats van het zoeken naar racisme”.

Ook Matthias Storme noemt de interfederale structuur problematisch. “We moeten ons afvragen of dat de goede keuze is geweest”. Hij wijst erop dat onderzoekers van de KU Leuven, die zich destijds over de zaak bogen, aparte instellingen aanraadden.

“We leveren goed werk”

Het voorstel kan Unia-directeur Els Keytsman maar matig bekoren. “Wij komen maandelijks samen met de raad van bestuur. Ik zie dat ik nog altijd het vertrouwen geniet”, reageert ze in De Ochtend. “Maar ik wil zeker met de raad kijken wat er is fout gelopen en wat beter kan.”

Volgens de directeur doet de organisatie haar job. “Is het dat wat vervelend is? Dat een interfederale instelling goed werk levert? Dat is een vraagteken”, aldus Keytsman. “Laat ons geen energie stoppen in polariseren en polemiek via de media.”

Het woord ‘polariseren’ kwam ook meerdere keren naar voren in de krantencommentaren op de uitspraken van Homans en Demir. Die laatste werd door verschillende analisten beschuldigd van “halve waarden en hele leugens”, iets wat de kersverse staatssecretaris niet kan appreciëren. “Mijn reputatie is me te veel waard om leugenaar genoemd te worden”, schrijft Demir op haar Facebookpagina. Ze blijft bij haar stelling dat Unia “vooral een politieke boodschap wil overrengen inzake integratie”.