Hoe een gigantische blunder de Oscars kon domineren

Hoe het kon dat de uitreiking van de Oscars fout liep
AFP / M. Ralston

Consternatie alom vannacht op de Oscars: niet ‘Moonlight’, maar ‘La La Land’ werd eerst uigeroepen tot beste film. De schuld daarvoor lag bij een verkeerde enveloppe, die per ongeluk mee op het podium werd genomen.

De Oscar voor beste film is de belangrijkste prijs van de avond. De vreugde bij het team van ‘La La Land’, dat de rest van de avond al had gedomineerd, was dan ook enorm, maar van korte duur. Ze stonden amper een paar minuten op het podium toen bleek dat de Oscar niet naar hen, maar naar de mensen achter ‘Moonlight’ ging.

De vergissing was het resultaat van een enveloppe van een prijs die uitgereikt was. Warren Beatty en Faye Dunaway, die het beeldje mochten uitreiken, hadden de winnaar voor de categorie ‘Beste Vrouwelijke Hoofdrol’ in hun handen gekregen. Daar stond de naam van Emma Stone op, voor haar prestatie in ‘La La Land’. Beatty zag dat er iets fouts was en keek naar Dunaway, maar die was zich van niets bewust en las overtuigend de naam van de film af.

De vergissing werd snel rechtgezet en het team van ‘La La Land’ riep zelf de echte winnaars op het podium. Ze gaven nog mee dat ze met plezier het beeldje aan hen uitreikten. Beatty excuseerde zich daarna uitgebreid voor de kwakkel en kreeg de sarcastische commentaren van presentator Jimmy Kimmel over zich heen. Ondertussen was het kwaad wel al geschied en ging het nieuws van de falikant misgelopen uitreiking de wereld rond.

PricewaterhouseCoopers (PWC), het revisorenbedrijf dat verantwoordelijk was voor de juiste gang van zaken, heeft zich intussen geëxcuseerd voor de blunder.