Guust Flater viert 60e verjaardag met nieuw album

Guust Flater
Belga / J. Collet

Stripfiguur Guust Flater blaast morgen 60 kaarsjes uit. Om dat te vieren, verschijnt op 1 maart een verjaardagsalbum met de zestig beste en meest onvergetelijke grappen en grollen van de onhandige postsorteerder.

Op 28 februari 1957 maakte Guust Flater voor het eerst zijn opwachting in stripblad Spirou. De idee van een anti-held als stripfiguur kwam uit de koker van tekenaar Franquin en Yvan Delporte, hoofdredacteur van het stripblad, die op zoek was naar nieuwe personages. Het leek Franquin wel leuk om een stripfiguur te introduceren die in niets lijkt op al de andere striphelden omdat hij “geen enkele kwaliteit bezit, onnozel en niet knap is en zonder werk zit”.

Eigen album

Hoewel Guust Flater vanaf 1957 regelmatig zijn opwachting maakt in het stripblad en in andere stripalbums duurt het tot 1960 vooraleer Guust Flater een eigen album krijgt. Al is dat te veel eer voor een uitgave op een formaat van 7×23 dat door verschillende boekhandelaars werd weggegeven omdat ze dachten dat het om een geschenkje ging.

Ondanks deze ietwat mindere start kwam het toch nog goed met Franquins stripfiguur. Helemaal naar het beeld van Guust Flater is de warrige bibliografie van de onhandige anti-held. Zo verschenen er vijf titels in oblongformaat, zestien titels in de Klassieke reeks en negentien albums in de Definitieve reeks. Het laatste album verscheen in 1996, een jaar voor het overlijden van tekenaar Franquin.

Naar aanleiding van deze zestigste verjaardag brengt uitgeverij Ballon Comics op 1 maart een nieuw album uit: “Flaters verjaardag”. Het gaat om een verzameling van de brutaalste en populairste grappen van de sympathieke figuur met de groene trui. Daarnaast zullen alle 22 albums van Guust Flater vanaf juni chronolgisch en in hardcover worden heruitgebracht, met een nieuwe lettering en bijgewerkte vertaling.