Dievenbendes gaan aan de haal met koersfietsen voor kwart miljoen

Foto Belga / D. Stockman

In een week tijd werden in verschillende winkels al 44 koersfietsen gestolen, goed voor zo’n 250.000 euro. Dievenbendes hebben duidelijk de start van het nieuwe wielerseizoen opgemerkt.

In 2016 waren er bij de start van het wielerjaar 39% meer inbraken in fietszaken. “Die trend zet zich nu door”, stelt Christine Mattheeuws van NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen). “De start van het seizoen zorgt voor een verhoogde vraag naar fietsen. Jammer genoeg ook in criminele milieus.”

Beveiliging

Eigenaars van fietswinkels spenderen fortuinen aan alarminstallaties en andere veiligheidsmaatregelen. Toch houdt dat dieven niet tegen. Ze halen de duurste fietsen uit de vitrines en vooral de modellen waar wielerhelden als Peter Sagan of Greg Van Avermaet mee rondrijden. NSZ kreeg in 2017 al verschillende oproepen van fietsenhandelaars die het slachtoffer zijn geworden van een inbraak.

Waakzaam

Zaakvoerders van fietsenwinkels zijn op dit moment maar beter op hun hoede. Zo kunnen ze de nummerplaat noteren van verdachte voertuigen en deze doorgeven aan de politie. Een andere mogelijkheid is om de fietsen traceerbaar te maken, zodat die opgespoord kunnen worden na diefstal.