Zondagstoet gestart met recordaantal carnavalsgroepen en veiligheidsmaatregelen

In het Oost-Vlaamse Aalst is de traditionele zondagstoet, het hoogtepunt van de carnavalsdriedaagse, gestart aan een urenlange optocht door de straten. Met 80 carnavalsverenigingen en meer dan 200 losse groepen is er voor de 89ste zondagstoet een recordaantal deelnemers, met bijhorende veiligheidsmaatregelen. De carnavalisten steken dit jaar onder meer de draak met de graaicultuur bij politici, de gokcultuur bij voetballers en de frisuur van de Amerikaanse president Donald Trump. De Aalsterse Gilles trokken om 13 uur de zondagsstoet op gang aan het Statieplein in Aalst. De 80 officiële carnavalsverenigingen met 15 tot 100 deelnemers worden afgewisseld met 208 losse groepen van maximaal 14 leden. Kort voor 15 uur worden de eerste groepen verwacht aan de Grote Markt, waar de prominenten plaatsnemen op de zittribunes. De stoet zal een traject van zeven kilometer afleggen en het einde is rond 21 uur voorzien.

Tijdens de carnavalsdriedaagse wordt er dit jaar meer politie ingezet en patrouilleren meer agenten in burger. Na het incident zaterdag in het Duitse Heidelberg kwamen er extra betonblokken langs de feestzone en is er bijzondere waakzaamheid voor voertuigen die in de buurt van het publiek kunnen komen. De helikopter van de federale politie zorgt voor bijstand en er worden politiehonden ingezet. Zondag zet de Aalsterse lokale politie 297 politiemensen in.

Bovenop de verplichte noodplanning beschikt Aalst Carnaval voor het eerst ook over een “medisch interventieplan terreur”. De operatiecapaciteit in Aalsterse ziekenhuizen is verdubbeld en ook met ziekenhuizen in een straal van 30 kilometer werden afspraken gemaakt.

bron: Belga