VS roepen Moskou op om staakt-het-vuren in Oekraïne “onmiddellijk” te respecteren

VS roepen Moskou op om staakt-het-vuren in Oekraïne
VS roepen Moskou op om staakt-het-vuren in Oekraïne "onmiddellijk" te respecteren

Washington heeft Rusland, en de pro-Russische separatistische groeperingen in het oosten van Oekraïne, zondag gevraagd om het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne “onmiddellijk” te respecteren. De wapenstilstand is officieel al sinds 20 februari van kracht, maar toch gaat het conflict tussen het Oekraïense regeringsleger en de separatisten onverminderd voort. “We roepen Rusland en de separatistische bewegingen die het land steunt op om het staakt-het-vuren onmiddellijk te respecteren, om alle zware wapens terug te trekken en om de waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, red) onbelemmerde toegang te verlenen”, klonk het in een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds vorige week maandag geldt er opnieuw een wapenstilstand in Oost-Oekraïne, het gebied dat het strijdtoneel vormt van pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger. Sindsdien werd zeker één Oekraïense soldaat gedood, een andere raakte gewond.

De nieuwe wapenstilstand werd in het Duitse München onderhandeld door delegaties uit Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland. Sinds 2014 wordt in het oosten van Oekraïne strijd geleverd tussen het Oekraïense leger en rebellen die voor de aansluiting bij Rusland zijn en door het Kremlin militair worden gesteund. Volgens de Verenigde Naties zijn al 10.000 mensen gedood in het conflict.

Bron: Belga